Hoppa till innehåll

Europatipset

På Europatipset ska du pricka in 13 matcher för högsta vinst. Där Stryktipsets har fokus på England och Sverige tar man på Europatipset in matcher från hela Europa. Europatipset passar dig som uppskattar europeisk storfotboll. Två spelomgångar per vecka, en mer än Stryktipset. Spela gör du hos Svenska Spel online eller via deras spelombud.

cropped shot of man holding credit card and using laptop with sport bets website

Så spelar du på Europatipset

Europatipset är exakt samma princip som Stryktipset. Det är bara (!) att pricka 13 matcher. Etta (1) om du tror på hemmaseger, kryss (X) för oavgjort och tvåa (2) för bortaseger. För vinst måste du ha minst 10 rätt på de 13 matcherna. Du kan naturligtvis markera fler än ett tecken per match men då går också den totala kostnaden upp. Halvgardering dubblerar kostnaden. Helgardering tredubblar den.

Topptipset, Stryktipset, Europatipset

Topptipset, Stryktipset, Europatipset är några exempel på Svenska Spels pool-spel. Europatipset och Stryktipset är egentligen samma typ av spel. Skillnaden är bara att Europatipset är inriktad på all europeisk storfotboll, snarare än bara svenska och engelska ligor. Topptipset hämtar 8 matcher från Stryk- och Europatipset. Där behöver du pricka alla 8 rätt. Topptipset är precis som Powerplay, fast för fotboll.

Fördelar med att spela tillsammans

Europatipset, Stryktipset och Topptipset har blivit populära bland annat för att man kan spela tillsammans. Du kan dela spel med vänner, kollegor eller med spelproffs. Det blir lite roligare att spela och ökar vinstmöjligheterna. Maximalt 50 personer kan gå ihop i ett ”lag” och spela. Det går även bra att vara färre. Bara man går ihop några stycken för att lägga större spel ökar vinstchanserna.

Hur plockar du hem storvinsten

Tålamod är troligen den viktigaste egenskapen du behöver för 13 rätt. Det är ju inte så enkelt att pricka alla. Storvinsten är inte garanterad vid 13 rätt heller. Om det är väldigt många som vinner och delar på vinstpotten kan den bli lite för blygsam. Läs några av våra tips för att förkorta vägen till storvinsten.

Förberedelser tar tid

Analysen en av de roligaste sakerna om du är sport- och spelintresserad. Man kan göra det enkelt för sig. Det är bara att studera tabellen, fundera lite på de senaste matcherna och kolla oddsen. Gör du däremot en utförlig analys kan det betala sig. Kolla hur laget varit spelmässigt och skademässigt de senaste omgångarna. Läs på hur ser ut med avstängningar och annat. Det ger dig en stor fördel gentemot andra spelare.

Spelbolagens odds är verklighetsförankrade

Spelbolagen jobbar ju med just spel dagligen. De har full kunskap om skadeläge, motivation, och andra detaljer som rör matchen. Deras odds är i många fall väldigt nära sanningen för ett troligt matchresultat. Vad spelbolagen tror om en match är något att titta på. Om du jämför med hur andra spelar kan du hitta felstreckade matcher.

Reducera

Reduceringsverktygkan vara lite komplicerade att förstå men väl värt tidsinvesteringen. Desto fler rader på en kupong, desto större chans till vinst. Samtidigt kan kostnaderna fara i väg. Ett reduceringsverktyg ger möjlighet att minska och optimera kostnaden. Det finns mängder av olika reduceringsverktyg på nätet. Flera av dem är gratis att använda. Är du seriös i ditt spel rekommenderas verkligen kolla upp det.

Spela tillsammans

Europatipset kan göras till en aktivitet för flera. Du kan dela det roliga med kompisar, släkt och kollegor. Vid sidan av att dela en trevlig spelupplevelse, delar ni också kostnaderna. Det ger möjligheten att lämna in fler rader. Det i sin tur ökar vinsten. Att köpa andelar online eller via ett spelombud är precis samma sak.

Det kommer ta tid

Du har studerat åtta matcher bakåt för alla inblandade lag. Du vet exakt vem som har ont i foten och vilka som är avstängda. I ditt huvud har du precis lämnat in den perfekta raden… 11 rätt, utan utdelning… Det är bara vänja sig. Europatipset har stor variation. Det är inte lätt att få 13 rätt. Fast, spelar du varje vecka och tror på dina rader finns möjlighet att vinna långsiktigt. Du behöver bara tålamod.

 

Enkelrader på Europatipset

Med enkelrader använder du endast ett tecken per match. Det spikar matcherna. Det innebär att du bara markerar resultat per match. Radinsatsen kommer att vara 1 kr. Spelar du hos ett spelombud måste du spela minst två rader för två kronor. Spelar du via Svenska Spels hemsida eller app räcker det med en enkelrad.

Halvgarderingar på Europatipset

Med halvgarderingar har du större chans till vinst än bara enkelrader. Halvgarderingar innebär att du fyller i två tecken på ett antal matcher. Det används med fördel vid osäkra matcher. När du halvgarderar markerar du som sagt två tecken. Varianter är 1-X, X-2, 1-2. Din kostnad fördubblas för varje halvgardering.

Helgarderingar på Europatipset

En helgardering är svaret på riktigt jämna matcher. Du markerar 1X2 på matchen. Det ger ett garanterat resultat. Naturligtvis blir din kupong dyrare för varje helgardering. Insatsen tredubblas för varje helgardering. En kupong med 9 helgarderingar skulle exempelvis kosta närmare 20 000 kr. Näst är en blandning av hel- och halvgarderingar.

Olika typer av systemspel

Att använda fler än ett tecken per match kallas att spela system. Det finns flera olika typer av system. M-systemet är kanske det mest kända men det finns också R- och U-system. M-systemet är populärast på Europatipset, kanske för att det anses enklare att använda. Systemspel handlar om att omfördela insatsen och därmed också vinstchansen.

M-system

Att fylla i ett M-system är inga konstigheter. Det är inte mycket svårare än att spela enkelrad. Kupongen fylls i på precis samma sätt som vanligt enkelradsspel. Men när du använder M-system kan du gardera matcher på din Europatips-kupong. Du får större chanser till 13 rätt. Nackdelen med att spela M-system är att radinsatsen på din Europatips-kupong kommer öka i pris.

R-system

När du spelar på ett R-system räknar Svenska Spel automatiskt ut ett antal nyckelrader. Du måste förhålla dig till detta. Ett exempel på R-system är R0-7-16. Där kan du göra sju halvgarderingar och radinsatsen blir 16 kr. Många anser att det är komplicerat att rätta R-system. M-system är lite populärare och enklare. För att rätta ditt R-system använder du dig av en nyckeltabell.

U-system

U-system fungerar i princip som ett R-system. Dessutom ska du värdera utgången med ett U-tecken för det utfall du tror mest på. För att spel på ett U-system måste du först ett fördefinierat system, exempelvis U 4-7-200. Det betyder fyra helgarderingar och sju halvgarderingar. Radinsatsen är 200 kr. Skillnaden mot R-system är att du också får välja utgången på matcherna.

Europatipset PIX!

PIX! är en spelfunktion från Svenska Spel som ersätter tidigare Xperten. Det är ett bra alternativ om du varken vill eller hunnit sätta dig in i veckans matcher. Du kanske ändå vill lämna in tipset, det kan ju vara jackpot. Då behöver du bara använda funktionen PIX! Du anger att PIX! ska fylla i raderna och väljer vilken summa du vill spela för. Svenska Spels PIX! skapat ett resultat utifrån odds, hur övriga spelar och lämnar en lite del åt slumpen.

Europatipset Live

När man spelat sin rad eller köpt en andel brukar man vilja följa Europatipset. Det är spännande att välja ut någon match och följa notiserna från de övriga matcherna, med sin kupong nära tillhands. Om du däremot inte har någon möjlighet att följa matcherna live finna andra sätt. Du kan använda dig av Svenska Spels app eller hemsida. Här får du liveresultat från matcherna. Du ser vad det är du har spelat på och hur många rätt du har.

Resultat, utdelning

Som du redan vet måste du pricka in alla 13 matcher på din Europatips-kupong för maximal utdelning. 10, 11 och 12 rätt ger också vinst men inte i samma utsträckning som 13. 65% av all spelomsättning Europatipset fördelas till vinster. Fördelningen är som följer:

  • 13 rätt, delar på 40 % av vinstsumman
  • 12 rätt, delar på 23 % av vinstsumman
  • 11 rätt delar på 12 % av vinstsumman
  • 10 rätt delar på 25 % av vinstsumman
  • 8 % går till garantifonden

Vad gör jag när jag vunnit?

För att spela på Europatipset behöver du en id-handling. Svenska Spel har bestämt det för att undvika uteblivna vinster. Du behöver både id-handling och din kupong för att hämta ut vinsten. Hos spelombud kan du hämta ut vinster 20 000 kr. Är de högre än 20 000 kr men mindre än 5 000 000 kr betalas ut till ditt bankkonto. Har du vunnit stort, över 5 000 000, kontaktar Svenska Spel dig och redogör för hur pengarna ska betalas ut.

Lottning

Ibland blir matcher uppskjutna. Då ser Svenska Spel till att ändå till att få ett slutresultat efter spelomgången. Resultatet lottas fram med hjälp av en slumptalsgenerator. Varje spelomgång måste få ett resultat hos Svenska Spel. Slumptalsgeneratorn hänsyn till odds. Ett lågoddsat resultat är mer sannolikt att inträffa än ett högoddsat. Blir sju eller fler matcher blir inställda kommer hela omgången att betalas tillbaka.

Europatipset – ett Stryktips för europeisk storfotboll

Topptipset, Stryktipset och Europatipset har ensak gemensamt. De är alla pool-spel där du spelar på europeisk toppfotboll. Stryktipset fokuserar på engelsk och svensk fotboll. Europatipset hämtar från fler europeiska toppligor. Topptipset hämtar åtta matcher du två andra typerna. På Topptipset måste du pricka alla åtta rätt.