Hoppa till innehåll

Stryktipset

Stryktipset är ett av Svenska Spels olika poolspel. Andra är exempelvis Topptipset och Europatipset. Det har funnits sedan 1934. För att vinna behöver du pricka 10 till 13 rätt. Det finns flera olika sätt att spela Stryktipset. Det kan vara enkelrader, systemspel eller köpa andelar. Stryktipset är troligen det kändaste spelet i Sverige.

Hockey Sticks Background

Svenska Spel och Stryktipset

Tipstjänst, föregångaren till Svenska Spel introducerade Stryktipset den 20 oktober, 1934. Det lämnades in totalt 675 000 kuponger i premiäromgången, via 1800 ombud. Befolkningen vid denna tid var ca. 6.2 miljoner. Det är lugnt att säga att Stryktipset var en succé från start. Radinsatsen var från början 25 öre och en kupong innehöll 12 rader.

Stryktipset – så spelar du

Spel på Stryktipset är så känt att det knappast behövs en förklaring. Fast vi gör det ändå. För att spela på Stryktipset måste du markera ett eller flera tecken i alla 13 matcher. Du väljer mellan 1, X eller 2. 1 betyder hemmavinst, X oavgjort och 2 bortavinst. Är du osäker kan du markera två eller tre tecken på samma match. Det är att halv- eller helgardera matcher.

Helgarderingar och halvgarderingar

Vid en halvgardering spelar du på två resultat i en och samma match. Du kryssar två tecken. Varianterna som finns är 1-X, 1-2, X-2.  Vid helgardering kryssar du alla resultat i en match. Det garanterar ett resultat på den matchen. Radinsatsen blir dyrare ju fler halv- och helgarderingar du använder.

Radkostnad på Stryktipset

Stryktipskuponger innehåller 13 matcher. En rad kostar 1 kr. Om du lämnar in kupongen via Svenska Spels hemsida, räcker det att du bara spelar en rad. Spelombud har ett minimum om två rader. När man spelar system kostar det mer än 1 kr per rad. Halvgardering kostar 2 kr.  Den dubbleras dessutom för varje halvgardering. Helgarderingar kostar 3 kr och multipliceras med tre.

Spelstopp på Stryktips

Flera av Svenska Spels poolsystem kan spelas flera dagar i veckan. En del av dem kan till och med spelas varje dag. Stryktipset har en endast en spelomgång per vecka. Det är en stark tradition att kupongen ska lämnas in senast 15:59 på lördag. I ovanliga fall händer det att Svenska Spel ändrar dag. Det meddelas i så fall ut i god tid.

Spela tillsammans – öka vinstchanserna

Det går att spela tillsammans med släkt, vänner och arbetskamrater. Det är roligt och socialt att spela och följa matcherna tillsammans, om möjligt. Ett annat alternativ är att köpa andelar från ditt spelombud eller andra spelproffs. De finns många som är duktiga att lägga spel i Sverige. Andelarna kan köpas via Svenska Spel online eller hos ditt spelombud.

Proffstips när du spelar på Stryktipset

Det finns lika ungefär lika många tips för hur man ska spela Stryktipset som det finns spelare. Här kommer några till. En sak är att inte spara på tecken när du spelar. Testa att även att reducera system. Läs vad spelproffsen tror. Undersök oddsen och jämför mot strecken. Till sist: Ha tålamod. din potentiella tips-förmögenhet kan ta några spelomgångar att bygga upp.

Spara inte på streckandet

Det är inte ekonomiskt försvarbart att spela för mer än man har råd med. Det är en sanning för spelande. Å andra, kan du gör några halv- och helgarderingar är det bra. Ju fler gånger du kan göra det, desto större är chansen till vinst. Ta hjälp av vänner och kollegor. Det gör att ni kan lämna in en större kupong. Slutligen är det ett bra alternativ att köpa andelar.

Reducera mera

Reduceringsverktyg finns i stora mängder. Du kan använda när dem du spelar Stryktipset. Många av dem är dessutom gratis. Reduceringsverktyg och tjänster optimerar och förbättrar din kupong. Det ger både möjligheten att vinna mer och är snällt mot din plånbok. Sök på nätet efter bra reduceringsverktyg och jämför dem med varandra.

Lyssna på spelexperterna

Även om det är du själv som fyller i din kupong gör det inget att lyssna lite på experterna. Tidningar, spelsajter och Svenska Spels hemsida innehåller mycket information och statistik. Välj experter som verkar kunna matcherna och förstå spelet. Jämför dem med varandra. Baserat på det kan du sedan göra dina egna val.

Kolla streckfördelningen

När du jämför odds med streckfördelning (vad övriga spelar på) kan du enkelt hitta spelvärde. Ibland kryssar andra spelare stora och kända lag, även om oddsen kan tala lite emot dem. Där kan det vara läge att gå emot streckfavoriten. Sådana spel har potential för lite högre vinster. Ta för vana att alltid titta på streckfördelning och odds.

Tålamod – storvinsten kan dröja

Egentligen vill man ju ha den där storvinsten direkt. Tålamod är dessvärre något av det viktigaste när du spelar på Stryktipset. Du kan inte förvänta dig att vinna varje vecka, oavsett hur bra system du har. Med lite tålamod, och om du får in några skrällar kan du däremot få bra betalt. Då kan 13 rätt räcka en gång per år för att du ska gå plus.

Stryktipset, rättning och resultat live

Att följa och rätta Stryktipset via text-tv och sidan 377 är något som spelare gjort under en lång tid. Idag har spelare har betydligt fler val. Man kan följa Stryktipset via datorns eller mobilens webbläsare och via appar. Ibland finns till och med funktioner där man kan se hur många rätt man hade vid tidpunkt. Du kanske hade 13 rätt stora delar av spelomgången, som sedan dök ner till åtta vid matchstopp. Trist!

Stryktipset system ökar vinstchanserna

I Stryktipset kan man välja mellan att spela enkelrader eller system. Enkelrader betyder att man spelar endast ett tecken per match. Du väljer bara en av tre, 1, X eller 2 per match. Detta kallas också för att spika. Troligen betyder det också att man har gott självförtroende eller att man vet saker som andra spelare inte vet.

Stryktipset M-system

M-system är ett matematiskt system. Man använder fler än ett tecken per rad. Det innebär att man använder sig av ett antal halv- och helgarderingar. Slutpriset ökar ju fler man använder sig av. Radinsatsen har en viktig betydelse, inte bara på grund av priset utan även för vinsten. Ju fler rader man väljer att spela, desto högre blir vinsten.

Stryktipset R-system

R-system, alltså reducerat system, innebär att man reducerar antalet rader. Det kostar mindre än att spela än ett M-system men vinstchansen är mindre. Spelarens reducerade system färdigställs genom att Svenska Spel räknar ut ett antal nyckelrader. Kolla på garantierna om du väljer ut ett R-system. Det brukar vanligen vara 10, 11 eller 12 rätts garanti. R-system rättas vanligen av en nyckeltabell. R-system kan vara tidskrävande. Det finns andra system som är populärare.

Stryktipset U-system

U-system, utgångsrad. finns också på Stryktipset. Det är ett reducerat system där du kan påverka teckenfördelningen på de matcher du garderar. Du kan lägga till så kallade Matematiska Garderingar i ett U-system och därmed öka ditt radantal. Matematisk gardering på halvgardering ger dubbla priset för din rad. Matematisk helgardering tredubblar den.

Stryktipset PIX!

Svenska Spel PIX! Är en ny spelfunktion son ersätter tidigare Xperten. Perfekt om du inte hunnit sätta dig in i veckans spel men ändå vill lägga några rader på Stryktipset. Välj bara funktionen PIX! Sedan får du färdiga spel och väljer själv belopp. Svenska Spels PIX! Skapar sitt resultat med hjälp av odds, andra spelare och lämnar en lite del åt slumpen.

Stryktipset Joker

Joker är en chans till extra pengar, som du kan välja att vara med på. Du markerar om vill vara med och väljer vilket belopp: 10, 20 eller 30 kr. Din radinsats ökar med detta belpop. Ju högre belopp, desto mer kan du vinna. Om du ska få in storvinsten ska din sjusiffriga kod vara densamma som lottas fram på Joker. Vinst på 6, 5, 4, 3 eller 2 rätt.

Spelvärde

Spelvärde hör man ofta tillsammans med Stryktipset och liknande spel. På Stryktipset spelar man egentligen inte mot Svenska Spel – utan mot andra spelare. Om färre personer har 13 rätt, får ju du högre vinsten. Därför är det bra att kolla hur andra spelar. Kuponger med få vinnare, ger högre vinst. Leta efter matcher där oddsen skiljer sig från strecken. Där kan det finnas spelvärde.

Hur många rätt behöver man?

På Stryktipset vinner du på 10, 11, 12 och 13 rätt. 65% av omsättningen delas ut som vinst. Utbetalningar fördelar enligt följande:

  • 40% får till spelare med 13 rätt.
  • 15% får spelare med 12 rätt.
  • 12% får spelare med 11 rätt,
  • 25% får spelare med 10 rätt.
  • 8% går till garantifonden och framtida jackpot.

Hur kan jag vinna på Stryktipset?

Två saker måste ske för att vinst på Stryktipset. Du måste ha minst 10 rätt och vinstsumman måste vara minst 10 kr, när den fördelats med alla vinnare. Är vinsten inte är högre än 10 kr, håller Svenska Spel på vinstpengarna och fyller på vinstpotten (Jackpot). Det händer relativt ofta. Det händer att inte ens 11 rätt ger vinst. Om du är ensam vinnare av 13 rätt är du garanterad en vinst på 10 miljoner.

Var hämtar jag pengarna?

Vinster på upp till 20 000 kr hämtas hos ditt lokala spelombud, om du spelat på ett spelombud. Du behöver ha med spelkvitto och kupong. Om vinsten högre än 20 000 kr men mindre än 5 000 000 kr betalas vinsten ut till ditt bankkonto. Har du skrällt till och vunnit över 5 000 000 kan du kontakta Svenska Spel, om de inte hör av sig till dig först.